Medicijnafhankelijke hoofdpijn
Wie last heeft van hoofdpijn, neemt vaak een pijnstiller.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat medicijnen die langer dan drie maanden worden ingenomen echter ook hoofdpijn kunnen veroorzaken: een zeurende, chronische of juist acute pijn die soms meer dan drie dagen per week aanhoudt.
Deze soort hoofdpijn wordt ‘medicijnafhankelijke hoofdpijn’ genoemd.
Is het medicijn wel de oplossing?
Kenmerken
- Het langdurig gebruik van pijnstillers kan medicijnafhankelijke hoofdpijn geven. De hoofdpijn komt als het ware bovenop de andere hoofdpijn.
- Dit type hoofdpijn komt vaak voor bij mensen die lijden aan regelmatig terugkerende hoofdpijnaanvallen, zoals migraine, waartegen ze medicijnen innemen.
- De hoofdpijn treedt vrijwel dagelijks op en duurt dan vaak de hele dag.
- De ernst van de hoofdpijn kan wisselen.
- Opvallend bij deze vorm van hoofdpijn is dat de klacht, wanneer de inname van het medicijn wordt gestaakt, in eerste instantie toeneemt. Meestal verdwijnen de klachten een maand na het stoppen met de medicijnen.
Welke medicijnen kunnen medicijnafhankelijke hoofdpijn veroorzaken?
- Paracetamol en acetylsalicyl (aspirine)
- Ontstekingsremmers als diclofenac, naproxen en ibuprofen
- Migrainemiddelen zoals de triptanen en ergotamine
- Bloeddrukremmers (antihypertensiva), calciumkanaalblokkers, bètablokkers en ACE-remmers
- Histaminereceptorantagonisten zoals ranitidine
- Pijnstillers als indomethacine
- Antibiotica zoals ciclosporine
- Bij inname van vijf of meer consumpties van cafeïnehoudende voedingsmiddelen als koffie, thee, Red Bull, cola en chocolade wordt cafeïne als medicijn gezien.
Vervolg
Als u denkt dat u medicijnafhankelijke hoofdpijn heeft, denk dan goed na of u kunt stoppen met de inname van de medicijnen en overleg dit eventueel met uw arts. Als u stopt met het gebruik van de medicijnen zal de hoofdpijn uiteindelijk wegblijven. Uw eigen, oude hoofdpijn kan echter terugkomen. Op dat moment kunt u opnieuw de hoofdpijn diagnosetest doen.