Is het wel hoofdpijn?
Stel, u loopt in het donker door een bos. Plotseling ziet u een boom die licht geeft. Dit kan natuurlijk niet, maar u neemt het wel waar. Even later ziet u de verklaring: ergens naast de boom staat een huis met een raam en binnen brandt een lamp. Het licht van de lamp valt door het raam op de boom, waardoor het lijkt alsof de boom licht geeft. De lamp in het huis is de bron, echter de boom gaf licht (dat nam u immers waar).
In het menselijk lichaam is dit principe ook van toepassing bij het verschijnsel referred pain; hierbij wordt pijn gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is pijn bij een hartaanval; hierbij kan pijn in de linkerschouder/arm en/of de kaak gevoeld worden, terwijl de bron van pijn in het hart zit. Dit verschijnsel wordt vanuit de wetenschap als volgt verklaard: doordat meerdere zenuwbanen samen convergeren maakt het brein een verkeerde interpretatie en projecteert de pijn ergens anders (het zogenoemde convergentie-projectiemodel).
Hoofdpijn en referred pain
Ook bij hoofdpijn is er heel vaak sprake van referred pain. Dit houdt dus in dat de bron van pijn niet in het hoofd zit maar ergens anders. Een voorbeeld: alle structuren/organen die bereikt worden door de zenuwen C1-3 kunnen projectie geven op het hoofd (via de N. trigeminus) en dus hoofdpijn veroorzaken:
- blokkeringen in de nekgewrichten C1-C4
- ligamenten van de nekwervels C1 t/m C4
- tussenwervelschijf C2-3, C3-4
- spierspanning in de nek
- aanhechting van de nekspieren
- problemen in de ingewanden (via de Nervus vagus, of Nervus phrenicus)
- blokkeringen in de nek en borstwervelgewrichten C7-Th4
Een voorbeeld van referred pain waarbij per zenuw het bijbehorende huidgebied aangegeven is.
Spierspanning
Ook verhoogde spierspanning in de nek kan hoofdpijn veroorzaken. In onderstaande illustratie is dit zichtbaar gemaakt aan de hand van de gekleurde kruisjes. Het gekleurde kruisje in een bepaalde spier geeft projectie van pijn met de overeenkomende kleur op het hoofd/aangezicht. In het projectiegebied waar de overeenkomende kleur donkerder is gemaakt, is de projectie het meest intens. Iedere spier heeft zijn eigen projectie gebied.